vineri, iunie 14, 2024
AcasăAlte știriCasa Regală a României vrea zeci de mii de euro, compensaţii pentru...

Casa Regală a României vrea zeci de mii de euro, compensaţii pentru pădurea netăiată!

Domeniul de la Săvârşin este inclus într-o arie protejată, iar principesele mostenitoare solicită despăgubiri.

Prin custodele său, Principesa Margareta, Casa Regală cere statului român despăgubiri pentru că nu îi permite să exploateze pădurile pe care le are în proprietate.

Acum trei ani, sfătuit de consilieri elveţieni, Majestatea Sa Regele Mihai a demarat un proces civil care acum este continuat acum de moştenitoarele sale, principesele Margareta, Elena, Sofia şi Maria. Irina, cea de-a cincea fiică a defunctului rege, a fost dezmoştenită din cauza unor fapte penale săvârşite în Statele Unite ale Americii.

„Reclamanţii solicită obligarea pârâţilor în solidar la plata sumei de 244.803,98 de lei, cu titlu de compensaţii reprezentând contravaloarea produselor de masă lemnoasă pe care, în calitate de proprietari, nu le pot recolta pentru suprafaţa de pădure de 1.083,4 hectare, administrate de Ocolul Silvic Regal Săvârşin în anul 2015. Imposibilitatea exploatării se datorează faptului că aceste suprafeţe sunt incluse în zone de protecţie, iar proprietarul are interdicţia de a exploata şi utiliza resursele naturale precum şi de a exercita folosinţa asupra acestora într-un mod incompatibil cu scopul pentru care a fost constituită zona de protecţie”, a precizat judecătorul Claudia Rus, purtător de cuvânt la Curţea de Apel Oradea.

La această sumă se adaugă alte sume pe care reprezentanţii Casei Regale a României le-au solicitat sub formă de dobânzi fiscale.

Statul român acordă despăgubiri în aceste situaţii, pe baza unei hotărâri de Guvern de anul trecut.

„Până în 2017, respectiv 30 iunie 2017, nu a existat o bază legală prin care să se poată acorda aceste despăgubiri. Ulterior acestei date, prin apariţia HG-ului, s-au acordat aceste despăgubiri Majestăţii Sale”, a declarat Maria Antal, şefa Gărzii Forestiere Bihor.

Casa Regală se mai află în imposibilitatea de a exploata suprafeţe de fond forestier pe care le deţine şi în judeţele Braşov, Covasna şi Prahova.

„Avem pe rol trei procese cu Casa Regală prin care se solicită compensaţii pentru anii 2014, 2015 şi 2016”, a precizat şefa Gărzii Forestiere Bihor.

SilvaNews vă invită să aprofundaţi subiectul şi să citiţi:

Cum te face pădurea multimilionar. În euro

A murit cel mai mare proprietar de pădure din România.

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE