sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAlte știriCel mai toxic arbore din lume

Cel mai toxic arbore din lume

Există un arbore care a atât de toxic încât chiar și dacă stai sub el când plouă, picăturile care cad pe frunzele sale îți pot afecta pielea și vederea, dacă intră în contact cu ochii.

Este vorba despre Manchineel, care a și intrat în Cartea Recordurilor ca fiind „cel mai periculos arbore”. Este destul de rar și crește în zonele tropicale în partea de sud a Americii de Nord și în nordul Americii de Sud.

Mancinella nu iese în evidență prea mult prin forma sau frunzele sale și poate fi foarte ușor confundat cu ceilalți copaci. Produc niște fructe de mici dimensiuni, cu o culoare galben-verzuie, care seamănă, la prima vedere, cu niște mere.

Copacul secretă o substanță care conține forbol și mai multe elemente iritante, care pot da naștere unui reacții alergice extrem de puternice. De asemenea, copacul nu e bun nici pentru foc, pentru că fumul produce iritații puternice și chiar răni la nivelul ochilor.

Despre fructe se spune că, în cazul în care sunt mâncate, pot provoca moartea printr-o indigestie puternică. Însă, mai trebuie precizat și că, în literatura medicală de până acum nu sunt semnalate cazuri de deces.

Specialiștii care au analizat compoziția chimică a fructelor spun că pot provoca sângerări, gastroenterite, infecții bacteriene, dar și pot obstrucționa căile respiratorii.

În scrierile istorice se menționează că o săgeată otrăvită cu substanța pe care o produce Mancinella l-ar fi omorât pe conchistadorul Juan Ponce de Leon, primul guvernator al coloniei spaniole „La Florida”.

Astăzi, în multe zone în care acest arbore crește, au fost montate plăcuțe de atenționare în care sunt informați să evite arborii Mancinella.

Foarte interesant este că există, totuși, un animale care se hrănește cu fructele acestui arbore. Este vorba despre o specie de iguana cunoscută drept „Ctenosaura similis”.

FOTO: Hans Hillewaert/Wikimedia Commons

Ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea toți copacii?

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE