joi, februarie 22, 2024
AcasăAlte știriCele mai frumoase păduri din România

Cele mai frumoase păduri din România

Codru-i frate cu românul, spune un proverb din țara unde se găsesc ultimele păduri virgine din Europa. Mai jos, în acest articol, vă indicăm doar câteva dintre cele mai frumoase păduri din România.

Pădurile au acoperit, timp de milenii, o mare parte din actualul teritoriu al României, însă defrișările masive din timpul erei industriale au restrâns suprafața ocupată de codrii seculari la puțin peste 6 milioane de hectare. Doar în ultimul secol, România a pierdut o zecime din suprafața pădurilor.

Au rămas, mai mult sau mai puțin intacte, păduri splendide, precum

Codrii Vlăsiei. Rămășițele acestei păduri uriașe, care acoperea o mare parte din sudul țării, din Prahova, până în Giurgiu, încă mai pot fi văzute în preajma Bucureștiului.

Pădurea Snagov, Pădurea Comana sau Pădurea Pustnicu sunt doar trei astfel de rămășițe ale uriașei păduri unde, în vremuri de criză, se pitula populația locală.

Pădurea Letea. Cea mai nordică pădure subtropicală a Europei, Pădurea Letea este relativ tânără, având doar 700 de ani, însă codul aflat între brațele Sulina și Chilia, în Delta Dunării, este printre cele mai frumoase din țară.

Pădurea Letea este cea mai veche rezervație naturală din România, iar aici trăiesc, alături de diferitele animale specifice Deltei Dunării, și aprape două mii de cai redeveniți sălbatici, după ce au fost abandonați de oameni.

Cele mai frumoase păduri din România

În Deltă se află un alt codru faimos. Pădurea Caraorman, care se află între brațele Sulina și Sfântu Gheorghe, se întinde pe 2.200 de hectare, printre dune de nisip spectaculoase.

Cel mai cunoscut copac de aici este ”stejarul îngenuncheat”, botezat așa pentru că ramurile îi ating pământul.

Dacă preferați muntele, atunci Pădurea Cozia vă va intra la inimă. Situată în peisajele sălbatice și greu accesibile de pe Valea Oltului, Pădurea Cozia este este una dintre cele mai spectaculoase din România.

Aproape jumătate dintre pădurile României sunt în Transilvania, astfel că regiunea nu putea lipsi din topul nostru. Pădurea Mociar, aflată aproape de stațiunea Sovata, în județul Mureș, este considerată a fi una dintree cele mai bătrâne din România.

Greu accesibilă, însă cu sute de copaci vechi de cel puțin șase secole, Mociar este considerată de cei care au vizitat-o drept una dintre cele mai frumoase păduri din România.

În Brașov, județ în mare parte împădurit, se găsește cea mai impresionantă pădure de foioase din țara noastră: Pădurea Bogății.

Străbătută de DN13 Brașov – Sighișoara, pădurea e compusă, în principal, din fagi, goruni și carpeni, fiind casă pentru numeroase specii de animale sălbatice.

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE