vineri, iunie 14, 2024
AcasăAlte știriCele mai vechi specii de plante care au supraviețuit până în ziua...

Cele mai vechi specii de plante care au supraviețuit până în ziua de azi

Cu toate că timpul nu iartă pe nimeni, unele specii s-au încăpățânat să îi reziste, iar evoluția și selecția naturală par să le fi lăsat în pace.

Dacă despre crocodili, de exemplu, se spune că sunt neschimbați de zeci de milioane de ani, fiind rude destul de apropiate a unui grup de animale ce a apărut în urmă cu 200 de milioane de ani, în România puteți întâlni, la marginea unui pârâu, poate, o altă ”fosilă vie”: Coada Calului.

Această plantă arhaică, căreia îi place umezeala, și, spre deosebire de toate rudele sale din lumea plantelor, se reproduce prin spori, nu prin semințe.

Restul plantelor au renunțat la această metodă de reproducere în urmă cu multe milioane de ani, însă Coada Calului a păstrat-o și cu mare succes. Planta – pe care mulți o consideră a fi o buruiană – este foarte greu de stârpit.

În vremuri imemoriale, cu mult înaintea oamenilor, pe Pământ creșteau păduri uriașe de Coada Calului. Majoritatea depozitelor de cărbune, care sunt vechi de peste 300 de milioane de ani, sunt compuse din rămășițele acestor codrii de Coada Calului.

În ceea ce privește copacii, Ginkgo Biloba este lider absolut. Deși nu atât de bătrân ca Coada Calului, ginkgo are în spate o istorie de 175 de milioane de ani, perioadă în care s-a schimbat foarte puțin.

Ginkgo Biloba este singurul reprezentant al speciei care a supraviețuit până acum.

Ginkgo crește foarte lent, se reproduce cu dificultate – fiind un arbore dioic (n.r. un exemplar poate face doar flori masculine sau feminine) – și nu și-a schimbat prea mult trăsăturile de pe vremea dinozaurilor.

Coada Calului trăiește în România, în special în zonele umede, mai izolate, în timp ce Ginkgo Biloba – deși perfect adaptat climei din România – nu este prea răspândit, în special din cauza creșterii sale lente.

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE