sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăAlte știriCum te face pădurea multimilionar. În euro!

Cum te face pădurea multimilionar. În euro!

Pledoarie pentru descoperirea unor adevăruri spuse pe şleau de şeful asociaţiei care întruneşte proprietarii de păduri private din Romania.

Sunteți șef de ocol la Ocolul Silvic Comunal Romuli RA, care deține aproape 9.000 de hectare, în județul Bistrița-Năsăud. Vecini și parteneri în AAP sunt și cei de la Ocolul Silvic Comunal Telciu. Este cel de-al doilea mare proprietar de păduri private din România, cu aproape 20.000 de hectare. În mass-media au fost publicate informații potrivit cărora pădurarii de la Telciu taie anual 70.000 metri cubi și câștigă aproximativ 15 milioane de euro. Cât este adevăr, cât poveste?

Da. Păi, facem calcul. Administrează 20.000 de hectare. Dacă înmulţim doar cu 5 metri cubi pe an şi la hectar (media naţională de creştere a pădurii este 7,8 metri cubi), deci practic se taie sub medie, lăsându-se pădurea aproape intactă, ajungem la o valoare de 100.000. Deci nu mi se pare o exagerare. De altfel, la nivel naţional creşterea pădurii este de 7,8 metri cubi pe an şi pe hectar, considerând că avem 6,9 milioane de hectare fond forestier, deci avem o creştere a pădurii de aproximativ 54 milioane de metri cubi pe an. La nivelul ţării se taie undeva între 16 şi 18 milioane de metri cubi. Adică, o treime din posibilitate. Asta în condiţiile în care în ţările cu tradiţie forestieră se taie cam 70 la sută din creşterea pădurii. Astfel, lucrurile nu sunt nici pe departe cum sunt prezentate în media. Cine ştie să se uite pe rezultatele IFN-ului (Inventarul Forestier Naţional), care sunt făcute foarte bine, va descoperi că avem o pădure bună, la un nivel de 322 metri cubi la hectar, medie foarte bună la nivel european, cu o creştere de 7,8 metri cubi anual la hectar, cu o suprafaţă crescută a fondului naţional de la 6,5 la 6,9 milioane de hectare şi cu tăieri rase neregenerate, adică abuzuri, undeva la 78.000 de hectare, nesemnificativ!”.

Ceea ce aţi citit mai sus este o parte dintr-un interviu fabulos, cu multe adevăruri rostite pe şleau, interviu acordat de domnul Gabriel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Păduri, revistei Bucovina Forestieră. Pentru că merită, vă rog să citiţi integral produsul jurnalistic aici, în ultimul număr al prestigioasei Bucovina Forestieră!

Foto: Gabriel Stanciu-Bucovina Forestieră

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE