vineri, martie 28, 2025
AcasăAlte știriDe ce avem nevoie de Grădini Zoologice?

De ce avem nevoie de Grădini Zoologice?

Principalele obiective sunt legate de conservarea și salvarea speciior periclitate, de cercetarea și studierea animalelor, educarea publicului.

Și nu doar că avem nevoie în prezent, dar vom avea și mai multă nevoie în viitor.
Aceasta, deoarece la viteza cu care crește populația lumii, tot mai multe „bucăți” din Natură dispar, fiind distruse de nevoia oamenilor de noi terenuri pentru agricultură și nu numai.
Este evident că în acesta condiții, când dispar habitate întregi, speciile de animale care le populau se sting și ele în același ritm.
Oamenii de știință, în speță biologi și cercetători, și-au dat seama de acest lucru (verificabil de către oricine) și au ajuns la singura concluzie care se impunea în aceste condiții. Anume că singura soluție de salvarea a speciilor de animale în pericol grav de dispariție este cea oferită de Grădinile Zoologice, care au devenit astfel spații sigure în care cele câteva pereche de animale salvate pe ultima sută de metri, să fie transformate în adevărate nuclee de creștere și înmulțire, pentru ca atât omenirea, cât și Natura să nu piardă definitiv specii de animale, unele dintre ele nu doar emblematice, dar și vitale pentru lanțurile trofice din habitatele unde acestea trăiau.
Așadar, în prezent instituția Grădinii Zoologice are ca obiect principal de activitate conservarea și salvarea speciior periclitate, cercetarea și studierea animalelor, educarea publicului și în special a copiilor și, abia în ultimul rând, distracția și amuzamentul vizitatorilor.
Să nu uităm, iar dacă nu am știut, să ne aducem aminte că fără existența Grădinilor Zoologice, specii de animale precum antilopa oryx arabă, leopardul de Amur, calul lui Pjerwalski (singura specie de cal sălbatic care mai trăiește în lume), condorul californian și multe altele, ar fi fost astăzi peirdute pentru totdeauna.
Și să nu uităm nici de zimbru. Animal simbol pentru țara noastră și în special pentru vechiul voievodat al Moldovei.
Falnicul și impresionantul zimbru a fost vânat până la dispariție în decursul Primului Război Mondial, specia în sine fiind salvată doar datorită faptului că în Grădinile Zoologice europene mai existau aproximativ 50 de exemplare.
Să nu uităm nici de importanța pe care Grădinile Zoo o au pentru copiii de azi. Majoritatea acestora nu știu cum arată în realitate o capră sau o oaie, darmite să cunoască diferențele dintre un lup și un urs.
Omul modern este tot mai rupt de Natură, iar Natura astăzi este tot mai exploatată, agresată, distrusă așa că animalele sălbatice sunt tot mai rar de văzut în libertate, astfel că, în ritmul de creștere a omenirii și mai ales al impactului antropic asupra cadrului natural, vor fi și mai rare. Iată de ce, în viitorul cât se poate de apropiat, Grădinile Zoologice vor ajunge ultimul refugiu și pentru specii de animale care astăzi nu sunt tocmai rare.
Cât despre spațiile inadecvate, mizere, improprii deținerii în captivitate a unui animal, pe care le vedem în unele Grădini Zoo, acest aspect ține exclusiv de gradul de bunăstare și civilizație al țării respective.
La urma urmei, cum nu ne așteptăm să vedem cartiere luxoase în țările Lumii  a Treia, nu putem avea pretenția să găsim Grădini Zoologice moderne, care să ofere spații optime de trai animalelor, în țări, orașe și societăți sărace, nu-i așa?
Referitor la aspectul etic, cumva imoral pentru unii, al deținerii unui animal sălbatic în captivitate când „locul lor este în libertate”, cum auzim adesea mulți oameni care reacționează strict emoțional față de acest aspect, să conștientizăm totuși faptul că trăim într-o lume în care, pe zi ce trece, din multe puncte de vedere, cel mai sigur loc pentru un animal sălbatic, a ajuns să fie captivitatea. Pe care, ca oameni, specie „superioară” suntem obligați ca măcar să i-l asigurăm în condiții cât mai bune de trai.

 

 

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE