marți, aprilie 16, 2024
AcasăAlte știriImportanța copacilor uscați

Importanța copacilor uscați

Orice copac moare, însă valoarea sa pentru ecosistem rămâne uriașă chiar și după ce i s-a uscat și ultima frunză.

Fie că rămâne în picioare sau este doar un trunchi putred căzut la pământ, un copac care s-a uscat are o ”viață” foarte activă.

Diferite specii de animale, de păsări și insecte își construiesc viața în jurul copacilor ieșiți definitiv din vegetație.

Valoarea unui copac mort pentru ecosistem este uriașă, oferind casă și masă unei rețele uriașe de vietăți, deasupra și dedesubtul solului, ajutând, în același timp, și copacii tineri din apropiere.

Doar în America de Nord, de exemplu, 85 de specii de păsări își fac cuibul în copaci uscați, în timp ce mamifere mici și medii folosesc în abundență trunchiurile de copaci căzuți în același scop.

Copacul oferă o oarecare siguranță față de prădători și mai ales față de forțele naturii. Unele specii de animale folosesc trunchiurile copacilor uscați pentru depozitarea semințelor, a nucilor și a altor rezerve alimentare.

Reptilele și amfibienii își concentrează de multe ori traiul în jurul unor copaci căzuți la pământ, iar furnicile, alte specii de insecte și organisme specializate în ”descopuneri” sunt, de asemenea, mereu prezente în apropierea copacilor uscați.

Mai mult, sporii care se dezvoltă pe copacii aflați în proces de descompunere devin hrană pentru numeroase specii, precum căprioarele sau unele rozătoare.

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE