luni, iunie 17, 2024
AcasăAlte știriCei mai spectaculoși arbori din lume

Cei mai spectaculoși arbori din lume

  • Cel mai bătrân arbore recunoscut este denumit Eternal God – „Zeul Etern” – şi se află în Prairie Creek Redwoods State Park din California. Se crede că acest arbore are 12.000 de ani, deşi unii consideră că ar avea doar 7.000 ani. Chiar şi aşa, rămâne cel mai bătrân din lume.
  • Cel mai masiv arbore din lume a fost, până în 1905, Lindsey Creek, fiind doborât în acel an de o furtună. Aceasta avea un volum minim al trunchiului de 90.000 de metri cubi şi masă minimă totală de 3630 tone. Locul i-a fost luat de „Generalul Sherman”, o sequoia uriaşă din Parcul naţional de Sequoia din California, care are o înălţime de 84 m şi o circumferinţă de 31 m.
Generalul Sherman
  • Cel mai înalt arbore în viaţă este un Coast Redwood cunoscut ca şi „Arborele Mendocino” din Rezervaţia Montgomery, California. Acest copac are peste 1.000 de ani, peste 111 m înălţime şi continuă să crească.
Arborele Mendocino
  • Cel mai periculos arbore este Machineel-ul de pe coasta Caraibelor şi Florida, fiind o specie ce secretă o sevă extrem de otrăvitoare şi acidă. La contactul cu pielea, seva produce o erupţie severă (băşici). În cazul contactului cu ochii, e posibilă orbirea, iar consumul fructelor cauzează erupţii cutanate şi dureri severe.
Machineel
  • Pierderea zilnică netă de păduri mondiale este de 20.000 de hectare, o suprafaţă dublă faţă de dimensiunile Parisului. Anual, pierderile ajung la 7,3 milioane de hectare.
  • Un fag înalt de 25 de metri, cu diametrul coroanei de 15 metri produce într-o singură oră necesarul de oxigen al unui om pentru trei zile (adică 1,7 kilograme de oxigen).
  • Anual, pe glob, covorul vegetal (păduri, culturi agricole, ierburi) eliberează peste 23 de miliarde de tone de oxigen. Peste 60% din această cantitate este produsă de păduri.
  • Un metru pătrat de muşchi de pădure reţine 5 litri de apă.
  • În interiorul pădurii, viteza vântului scade la jumătate faţă de cum este în exteriorul acesteia. La 100 de metri în adâncul pădurii, viteza scade la 25%, iar la 200 de metri viteza iniţială se transformă într-o blândă adiere.
  • Un arboret de molid reţine anual 32 tone/ha pulberi şi se dublează în cazul unei păduri de fag.

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE