joi, mai 23, 2024
AcasăAlte știriSe dă liber la uciderea urşilor! Voi ce părere aveţi?

Se dă liber la uciderea urşilor! Voi ce părere aveţi?

Ministerul Mediului pregăteşte reintroducerea cotelor de vânătoare la urşi. Motivul, animalele s-ar fi înmulţit şi creează probleme. La dezbaterea publică pe această temă, vânătorii au susţinut cu tărie demersul.

Ecologiştii, mai puţini la număr, au criticat metoda, susţinând că în realitate nu ştim câţi urşi avem. Ei i-au acuzat pe vânători că au interese financiare, în condiţiile în care străinii plătesc şi 50.000 de euro ca să împuşte un exemplar.

La ultima dezbatere a planului de acţiuni pentru managementul populaţiei de urşi, Ministerul Mediului a recunoscut: vânătoarea este una dintre soluţiile propuse, pe lângă instalarea gardurilor electrice şi relocarea animalelor.

Ramon Jurj, reprezentantul Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice: ”Vânătoarea este una dintre acţiunile de management”.

Adriana Croitoru, directorul Direcţiei Biodiversitate Ministerul Mediului: ”Dacă în planul de acţiune se va aproba vânătoarea, nu trebuie să deranjeze pe nimeni. Acolo unde era efectivul optim este depăşit să extragem.”

“România, bordelul cinegetic al Europei!”

Anunţul i-a scandalizat pe puţinii ecologişti prezenţi în sală. Susţin că efectivul optim, adică numărul maxim de urşi permis de lege într-o zonă, este o cifră care nu are niciun raţionament, nicio bază ştiinţifică.

Feher Codruţ, Asociaţia pentru Combaterea Abuzurilor: ”Nu cred că se face această numărătoare. Se merg pe măsuri primitive, că apaşii. Sunt nişte prostii de grădiniţă.”

Liviu Cioineag, preşedinte Coaliţia Natura 2000: ”Solicităm retragerea vânătorii ca prevenire a surplusului de urs. Aceste soluţii lasă loc de abuzuri.”

România va redeveni raiul vânătorilor de trofee, care nu împuşcă urşii problema, ci pe cei mari, care stau departe de localităţi, spun ONG-istii.

Claudiu Dumitriu, Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor: ”România este bordelul cinegetic al Europei. Un urs masiv de vânătoare costa şi 50.000 de euro.”

Urşii pot fi un pericol pentru oameni susţin vânătorii care insista că miercuri, o ursoaică, doi pui şi un alt urs singuratic au apărut pe platoul Corneşti, din Târgu Mureş.

Neculai Şelaru, Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România: “Anumite entităţi finanţate pentru a întreţine această stare de nesoluţionare a problemei. Guvernul să nu greşească în a se transforma într-o Colonie a Europei de arii şi specii protejate.”

Mugurel Drăgănescu, vânător: “Până facem această fundamentare riguroasă cine merge să alunge urşii, cine merge să le păzească porcii oamenilor?”

Potrivit planului de management, am avea 6.000 de urşi, iar efectivul acceptat ar fi de 4.000. Cu alte cuvinte, ar urma să fie eliminaţi 2.000 de urşi, spun ecologiştii. Regulamentul ar intra în vigoare abia după ce va fi adoptat printr-un ordin de ministru.

Pentru a aprofunda subiectul, SilvaNews vă invită să citiţi şi despre Specii de interes vânătoresc în România

Apoi, urmăriţi filmul Urşii României au ieşit din hibernare

 

 

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE