sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAlte știriUE cere României să oprească defrișările ilegale

UE cere României să oprească defrișările ilegale

Comisia Europeană a cerut României să oprească tăierile ilegale de pădure și să e ocupe de implementarea regulilor europene în ceea ce privește arborii tăiați.

Reprezentanții Comisiei Europene spun, într-o scrisoare transmisă României, că autoritățile naționale „nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătorare”.

„Inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal. În plus, Comisia a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu”, se arată în scrisoarea Comisiei Europene.

Comisia Europeană mai spune că există deficiențe în ceea ce privește accesul publicului la informațiile privind planurile de gestionare a pădurilor.

„Comisia a constatat, de asemenea, că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate și a Directivei privind păsările”, mai scrie în același document.

Comisia Europeană anunță că îi acordă un termen de o lună României pentru a luat măsurile necesare în vederea remedierii deficiențelor.

Se taie cât cinci terenuri de fotbal în fiecare oră

La sfârșitul anului trecut, ministrul Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, declara că, în ultimii 5 ani, s-au tăiat, în fiecare oră, suprafețe de pădure cât cinci terenuri de fotbal. Mai exact, potrivit Inventarului Forestier Național, s-au tăiat ilegal 100 de milioane de metri cubi de lemn.

Asta înseamnă că la fiecare arbore tăiat legal mai este încă unul furat.

„Am descoperit acolo nişte cifre şocante, atât de şocante ȋncât la prima citire mi-a fost greu să le cred. L-am chemat la Minister pe domnul Marin Gheorghe, responsabilul pentru realizarea Invetarului Forestier Național, să ȋmi explice exact cum s-a derulat tot procesul de documentare, care au fost tehnicile folosite, care sunt indicatorii, iar după ce am ascultat toate explicaţiile, vă spun că am acceptat ȋn integralitate acest raport.

Datele de acolo sunt reale, pot să vă confirm astăzi că ȋn România se taie ȋntr-un an de zile aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale”, a declarat ministrul Alexe.

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE