Un brad din România care are aproximativ 500 de ani și e mai înalt decât un bloc cu 10 etaje a intrat în competiția pentru titlul de „Arborele european al anului 2020”. Copacul este în județul Sibiu și este în competiție cu alți 15 arbori de pe tot continentul.
Bradul secular este cel mai vechi pom din Munții Cindrel. A fost denumit „Paznicul Cibinului”, iar în jurul lui s-a creat și o legendă.
„Pe valea Cibinului, trăia un păstor care avea 10 oi. Într-o zi furtunoasă, păstorul a adăpostit oile sub coroana unui brad şi a adormit. Când s-a trezit, furtuna se oprise, dar oile dispăruseră. Păstorul l-a rugat pe Dumnezeu, să-i găsească animalele pierdute.
Adormind, a visat că bradul crescuse foarte înalt şi gros. Trezindu-se, visul deveni realitate. Tânărul se urcă în vârful bradului și văzu oile. Întors acasă, i-a povestit mamei miracolul, iar sătenii au hotărât să ocrotească bradul legendar”, scrie în descrierea bradului.
Bradul are un diametru de aproximativ 3 metri la bază și poate fi cuprins cu brațele de 7 – 8 oameni.
Bradul din România, de la Gura Râului, poate fi votat arborele european al anului pe site-ul treeoftheyear.org începând cu 1 februarie.
Arborele european al anului trecut. Pe ce loc a fost cel din România
Anul trecut, România a participat în această competiție cu un platan din specia „Platanus Hibrida”, vechi de 200 de ani, din orașul Câmpeni, județul Alba și a ieșit pe locul 13, cu 13.040 de voturi.
„Platanus hibrida din Câmpeni – Munții Apuseni, are o poveste incredibilă. La începutul anului 2018, la inițiativa autorităților locale, i-a fost sculptat în scoarță marcajul de tăiere.
Comunitatea s-a unit în jurul arborelui și s-a luptat pentru salvarea sa, transformându-l într-un simbol al iubirii pentru natură și unitate, atât pentru comunitatea din Munții Apuseni, dar și pentru toți românii. În cinstea Centenarului României, Platanus hibrida a primit titlul de „Arborele Românesc al Anului”, se arată în descrierea copacului.
Primul loc a fost luat de „Migdalul din Dealul de Zăpadă”, Pecs, Ungaria, cu peste 45.000 de voturi. „ Migdalul din fața Bisericii Maicii Domnului a încântat vizitatorii săi, timp de 135 de ani.
Floarea de migdal a fost un simbol al înnoirii și educării veșnice, deoarece episcopul Janus Pannonius a scris o poezie despre un copac de migdale, în 1466.
Crescut pe pietre albe, sfidând vânturile, acest copac vechi a fost deja menționat cu dragoste acum 100 de ani și minunata panoramă a peisajului magic și amprenta epocii istorice a uimit multă lume de atunci încoace”, se arată în descrierea copacului din Ungaria.
[…] Un brad de 500 de ani din România candidează la „Arborele… […]