joi, iulie 25, 2024
AcasăAlte știriAtenţie la ieşirile în natură. Pericolul vine din iarbă!

Atenţie la ieşirile în natură. Pericolul vine din iarbă!

Căpuşele pot transmite boli grave. Boala care provine de la înţepătura de căpuşe este cunoscută şi sub numele simplu de borelioză, de la bacteria Borrelia burgdorferi, transmisă omului de căpuşele din genul Ixodes infectate.

“Foarte multă lume a ieşit la iarbă verde, ceea ce a făcut ca să apară din nou înţepăturile de căpuşe. Acestă înţepătura poate transmite un microb numit borelia şi să declanşeze o boală numiră borelioză sau boala Lyme. Nu toate căpuşele sunt parazitate de acest microb. De aceea, în momentul în care suntem înţepaţi de o căpuşă, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne prezentăm la un medic chirurg pentru a ne scoate căpuşa. Dacă aceasta nu persistă mai mult de 24 de ore pe tegument, nu apucă să elimine boerelia în ţesutul vascular al omului şi nu poate declanşa boala. Dacă au trecut 24 de ore, atunci prevenţia este cu antibiotic timp de trei zile sau, dacă nu se ştie când a avut loc înţepătura, se pot face nişte analize să se identifice dacă căpuşa a fost parazitată de borelie, iar dacă acest microb a intrat în organism, se face tratamentul acestei boli”, a declarat medicul Anamaria Mihai, de la Clinica de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Bucureşti.

Boala evoluează în trei faze. În prima apar simptome asemănătoare cu ale unei viroze, dureri de cap, dureri de muşchi, oboseală, iar la nivelul înţepăturii poate să apară un eritem cu margini intense roşii.

“Dacă nu este tratată boală, poate să se autolimiteze, dar poate evolua mai departe spre faza a doua, când diseminează în organe şi apoi apar manifestări cardiace, neurologice, articulare şi tegumentare. Iar apoi, în faza a treia, evoluează ca o boală cronică, ducând la manifestări neurologice-aşa numita neuroborelioză, sau manifestări cardiace şi articulare”, a mai spus medical Mihai.

Boala beneficiază de tratament specific, care se face sub suprevegherea medicului specialist de boli infecţioase.

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE