vineri, iunie 14, 2024
AcasăAlte știriCea mai bătrână pădure din Ucraina ar putea deveni monument al naturii

Cea mai bătrână pădure din Ucraina ar putea deveni monument al naturii

În ultimele zile ale anului trecut, WWF Ucraina trimitea pachetul de documente pentru ca peste 20.000 de hectare de pădure virgină din țara vecină la nord să devină monument al naturii. Zona respectivă este cuprinsă între regiunile Transcarpatia și Ivano-Frankivsk.

Până acum, în Ucraina există doar 100 de hectare de pădure virgină, foarte bine conservată, în regiuna Liov. Însă mai trebuie spus și că legislația ucraineană se referă la protejarea pădurilor abia din 2017.

Specialiștii organizației WWF Ucraina spun că au identificat mai multe zone de pădure care s-au păstrat foarte bine și nu au fost afectate de intervențiilor oamenilor. Studiul a cuprins peste 100.000 de hectare de pădure.

„Cele mai multe dintre aceste păduri se află în zone în care accesul este dificil, departe de așezările umane. Prin urmare, aceste zone nu sunt afectate de silvicultură, iar protecția lor presupune efecte reduse în ceea ce privește drepturile sau oportunitățile localnicilor care culeg fructe de pădure sau ciuperci”, a explicat Mykhailo Bogomaz, specialist în departamentul destinat pădurilor din cadrul WWF Ucraina.

În Ucraina încă mai există suprafețe întinse de păduri străvechi. Deși există astfel de zone în mai multe țări din Europa Centrală și de Est, cele din Ucraina sunt speciale datorită suprafețelor mari. Potrivit statisticilor, în zona centrală și de est a Europei ar mai fi aproximativ 320.000 de hectare de păduri cu vârste înaintate.

Din păcate, atrage atenția WWF, continuă să crească apetitul companiilor care se ocupă de exploatarea pădurilor, iar utilaje noi și puternice fac să dispară destul de repede suprafețe mari de pădure. Este dat ca exemplu negativ România, care a pierdut din cauza tăierilor de lemn mai multe de 60% din pădurile sale vechi între 2005 și 2019.

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE