miercuri, iunie 19, 2024
AcasăAlte știriCiocârlia și capra neagră vor fi protejate

Ciocârlia și capra neagră vor fi protejate

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a decis să fie puse sub protecție ciocârlia și capra neagră. Potrivit ministrului Costel Alexe, cele două specii sunt „emblematice pentru România”.

„Am luat decizia de a pune sub protecţie două specii emblematice pentru România, pentru care, din păcate, până acum, vânătoarea a fost permisă fără niciun fel de restricţie. Este vorba despre ciocârlia şi capra neagră. Ciocârlia este o specie simbol naţional şi vânarea acesteia nu reprezintă o activitate tradiţională, nu este o practică cinegetică autohtonă. Mai mult, ea se regăseşte pe lista UNICEF a speciilor ameninţate cu dispariţia.

La rândul său, capra neagră, deşi este o specie emblematică pentru Carpaţi şi România, care a avut până în 2007 statutul de monument al naturii, odată cu intrarea în Uniunea Europeană a fost scoasă de sub protecţie. În acest sens, vom transmite Guvernului României punctul de vedere al ministerului privind punerea sub protecţie a acestor două specii, pe care le consider şi emblematice şi, evident, foarte importante pentru ţara noastră”, a declarat Costel Alexe, într-o conferință de presă.

Societatea Ornitologică Română (SOR) spune că vânătorii străini, în special cei italieni, sunt interesați de ciocârlia de câmp. A fost introdusă pe lista păsărilor care se vânează în 1996.

După zece ani, după o campanie SOR, specia a redevenit protejată, însă doar pentru un an. În 2015, după o altă campanie a SOR și a mai multor organizații din Coaliția Natura 200, cotele de vânătoare pentru ciocârlia de câmp au fost înjumătățite.

Însă, din păcate, potrivit ornitologilor, în fiecare an, polițiștii prind grupuri de turiști italieni care braconează specii protejate și susțin că vânează ciocârlii.

În ceea ce privește capra neagră, pentru sezonul 2019-2020, s-a aprobat o cotă record de vânătoare. Este vorba despre 609 exemplare de capră neagră. Comunitatea Declic a inițiat o campanie prin care cere oprirea vânătorii caprelor negre.

Reprezentanții Declic spun că populația de capre negre în România este în creștere, de la 6.722 de exemplare, în 2005, la 8.158 exemplare, în 2019. Efectivele optime au fost stabilite la 6.174 de capre negre, însă „fără să se știe în baza a ce studii”.

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE