miercuri, iunie 19, 2024
AcasăÎmpăduririSEMINȚE ȘI BUTAȘI FORESTIERI

SEMINȚE ȘI BUTAȘI FORESTIERI

Înmulțirea speciilor forestiere reprezintă una din însușirile fundamentale ale organismelor vii care asigură perpetuarea speciilor, prin apariția de noi indivizi pe baza informației genetice de care dispun. Înmulțirea sau reproducerea, în sensul sporirii numărului de indivizi capabili să repete ciclul de evoluție a formei parentale, se poate realiza, în principal pe cale sexuată și asexuată.

Semințe molid

La speciile forestiere, înmulțirea sexuată are loc prin contopirea în sacul embrional a doi gameți ce se găsesc în polen și ovul, după ce polenizarea a avut loc, procesul de formare a oului sau a zigotului. Printr-o succesiune de diviziuni celulare zigotul dă naștere la sămânță, iar prin dezvoltarea peretelui ovarului se formează fructul.

 

Înmulțirea asexuată are loc fără fecundare, iar indivizii rezultați au o ereditate simplă. Se cunosc mai multe tipuri de îmnulțire asexuată, dintre care ne vom opri asupra înmulțirii vegetative, adică prin intermediul organelor vegetative, care este foarte răspândită la arbori, în general la plante. În această categorie întâlnim înmulțirea prin lăstari, drajoni, butași, marcote, altoaie etc.

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua,
    Numele meu este Şimon Otilia Alice si reprezint firma VASAL AGRO PRODUCT din Oneşti,Bacău.
    Vă contactez pentru o posibila viitoare colaborare avand in vedere achizitionarea de seminte. Firma noastra se ocupa cu achizitionarea, depozitarea si vanzarea de seminte forestiere pe teritoriul Romaniei si nu numai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE