vineri, iunie 14, 2024
AcasăDendrologiePALTIN DE CÂMP, ARŢAR

PALTIN DE CÂMP, ARŢAR

ACER PLATANOIDES

CARACTERE MORFOLOGICE

Arbore indigen de mărimea a II-a, cu înrădăcinare pivotant-trasantă, mai superficială decât la paltinul de munte.

Tulpina este destul de dreaptă şi înaltă, scoarţa cenuşie, cu ritidom timpuriu subţire, fin crăpat longitudinal, neexfoliabil.

Lemnul este bun, dar de calitate inferioară celui de paltin de munte.

Coroana este largă, ovoidă, mai regulată decât la specia precedentă.

Lujeri brun-roşcaţi, glabri lucitori.

Muguri opuşi, ovoizi, alipiţi de lujer, roşcaţi, glabri, cu solzi ciliaţi pe margini; mugurele terminal este mai mare în patru muchii; cicatricele mugurilor perechi se unesc într-un unghi ascuţit.

Frunze subţiri, de 9-18 cm, penta-palmat-lobate, cu lobi acuminaţi, ce au vârfuri ascuţite, pe margini cu puţini dinţi, cu sinusuri larg rotunjite, pe dos glabre; peţiol de 8-15 cm, conţine un suc lăptos.

Flori poligame, verzui-gălbui, grupate în corimbe erecte, se deschid în aprilie-mai înainte de înfrunzire.

Fructele sunt disamare, cu nucule turtite şi aripi divergente ce sunt unite sub un unghi obtuz.

Fructificaţia începe de la 30-35 ani în masiv, aproape anual şi abundent, iar maturaţia fructelor este în septembrie-octombrie.

Creşterile sunt destul de rapide până la 40-50 ani, ulterior fiind depăşit de stejar, frasin, astfel că paltinul de câmp rămâne în subetaj.

Longevitatea este de 200 ani.

AREAL. CERINŢE ECOLOGICE

Arealul general al paltinului de câmp este mai larg decât cel al paltinului de munte: Europa Centrală şi estică până în munţii Urali, la nord depăşind 60° latitudine nordică în Scandinavia (Finlanda), ajunge la ţărmul Oceanului Atlantic şi al Mării Mediterane şi în Caucaz. La noi paltinul de câmp se găseşte diseminat la câmpie şi deal, dar poate apare şila munte, în făgete şi amestecuri de fag cu răşinoase.

Specia este adaptată la un climat continental excesiv: reclamă căldură estivală, rezistă la geruri excesive. Este mai puţin pretenţioasă faţă de sol în raport cu paltinul de munte, solicitând totuşi soluri fertile, prezenţa sa fiind un indicator al fertilităţii ridicate.

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

DENDROLOGIE

MOLID

FAG

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE