joi, iulie 25, 2024
AcasăÎmpăduririLivezi de seminţe (Plantaje)

Livezi de seminţe (Plantaje)

Livezile pentru seminţe (plantaje sau plantaţii semincere) sunt culturi forestiere speciale, izolate de polen străin, cu aspect de livadă, destinate în exclusivitate producerii de seminţe genetic ameliorate în cantităţi mari  şi cu frecvenţă ridicată.

Plantajele sunt capabile să  producă frecvent cantităţi abundente de seminţe, uşor de recoltat datorită  înălţimii reduse a exemplarelor.

Puieţii plantaţi în livezile semincere sunt obţinuţi din seminţe, butaşi sau altoaie recoltate din arbori plus. Primul plantaj a fost înfiinţat în Scoţia în anii ’30 pentru larice (în anii ’80 acesta încă  producea seminţe), iar în ţara noastră între 1961‐1962, folosindu‐se clone de stejar brumăriu.

Procesul de ameliorare şi de producere a seminţelor în livezi cuprinde numeroase lucrări şi anume:

  • Selecţia arborilor plus în interiorul unei rase sau ecotip valoros.
  • Înmulţirea arborilor plus pe cale generativă sau vegetativă.
  • Testarea valorii genetice a arborilor plus.
  • Instalarea livezilor pentru producerea seminţelor genetic ameliorate.
  • Îngrijirea livezilor pentru producerea de seminţe.

După modalitatea de înmulţire a arborilor plus selecţionaţi se deosebesc plantaje de clone (obţinute prin altoire) şi plantaje de familii sau de descendenţe (unde arborii plus se înmulţesc din sămânţa rezultată din polenizare liberă sau controlată).

În alegerea teritoriului pentru amplasarea livezilor de seminţe, elementele climatice au un rol preponderent privind periodicitatea şi abundenţa fructificaţiei (se evită în special zonele cu geruri pronunţate, îngheţuri tîrzii, vânturi puternice, veri reci  şi umede, perioade umede prelungite în timpul polenizării), dar se iau în calcul  şi alte criterii: accesibilitatea zonei, staţiunea, altitudinea, latitudinea, izolarea de polen străin.

Mărimea livezii de seminţe se alege în funcţie de nevoile de seminţe, dar se recomandă o suprafaţă de minim 5 ha, cu 20‐50 de clone şi 100‐200 de familii.   Referitor la instalarea plantajelor, distanţa de plantare este mai mare la livezile de clone, frecvent fiind adoptate dispozitive în pătrat de 5 x 5 m sau 6 x 6 m.

În livezile de familii distanţele variază de la 0,6 m la 6 m (cel mai frecvent se folosesc dispozitive de 1,5 x 1,5 m sau 2 x 2 m), aceste distanţe crescând ulterior prin lucrări de rărire. Pentru protecţia împotriva vânturilor se pot constitui perdele de protecţie limitrofe livezii. Îngrijirea livezilor de seminţe presupune efectuarea de:

  • Lucrări de îngrijire şi întreţinere a solului (mobilizarea parțială a solului în benzi sau tăblii, administrarea de îngrăşăminte, irigarea)
  • Măsuri cu caracter preventiv sau curativ împotriva factorilor abiotici sau biotici (perdele de fum şi ceaţă, ventilarea aerului sau încălzirea sa)
  • Lucrări de formare şi conducere a trunchiului şi coroanei (reglarea desimii, reglarea înălţimii trunchiurilor, constituirea unui schelet rezistent al coroanei).
Pepinieră larice

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE