sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăAlte știriCare sunt plantele medicinale din pădurile României

Care sunt plantele medicinale din pădurile României

Ţara noastră este în primele 5 ţări din Europa  ceea ce priveste numărul de specii de plante şi animale. Sunt 3.630 de plante superioare (ferigi şi plante cu flori) care cresc sălbăticie, fără să le punem la socoteală pe cele peste 800 de specii hibride. Din cele 3.630 specii, aproape o treime nu mai cresc în vestul Europei. Aşa că vă rugăm să vă alăturaţi campaniei SilvaNews de a conserva cât mai eficient biodiversitatea din România!

Un factor important privind plantele medicinale este acela că România este situată pe paralela 45 grade, exact la mijlocul distanţei dintre Poli şi Ecuator. Consecinţa este că principiile active din plante (atât cele binefăcătoare, cât şi cele dăunătoare) se află, în general, în concentraţii medii. Eficacitatea plantelor medicinale scade, cel mai adesea, de la Ecuator spre Poli, şi, desigur, şi toxicitatea acestora. Cucuta este în Grecia o plantă cu toxicitate mortală, iar în Norvegia este specie furajeră şi chiar consumată de localnici, în salată. O mare calitate apreciată la speciile medicinale din România, mai ales de către străini, este aceea că nu sunt afectate, încă, de fenomenul poluării.

Valoarea terapeutică a plantelor medicinale are la bază relația dintre structura chimică a substanțelor active şi acțiunea farmacodinamică pe care acestea o exercită asupra elementelor reactive ale organismului uman.

Faptul că majoritatea plantelor medicinale au o compoziție chimică complexă începând de la 2-3 compuși până la 30-40 substanțe chimice identificate în unele plante, explică și proprietățile farmacodinamice multiple ale uneia și aceeași plante.

SilvaNews vă prezintă care sunt plantele medicinale pe care le puteţi descoperi în pădurile României.

 Vă rugăm descărcaţi şi varianta PDF!

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE