miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăAmenajăriCATEGORII DE DIAMETRE

CATEGORII DE DIAMETRE

În pădurile cu codru grădinărit, gruparea arborilor se face după grosime în clase de diametre. În mod curent se folosesc trei clase de grosime: arbori subțiri, arbori mijlocii și arbori groși.

Limitele claselor de diametre depind de mărimea și numărul categoriilor de diametre. În prezent se recomandă formarea a cinci clase de diametre, având fiecare câte trei categorii de diametre.

În scopul de a fundamenta crearea arboretelor care să răspundă la modul cel mai rațional țelurilor de gospodărie, s-a conceput ideea de pădure normală. Aceasta este constituită din arborete a căror întindere pe clase de vârstă este egal reprezentată, astfel încât procesul de producție se poate desfășura în flux continuu. Clasele de vârstă și categoriile de diametre sunt diviziuni în sistemul de grupare a elementelor componente ale fondului de producție. Mărimea acestora se exprimă, după nevoi, în hectare, metri cubi sau procente. Fondul de producție se poate exprima și prin calitatea acesteia, determinată de însușirile biologice și tehnologice ale arborilor.

O alcătuire normală a claselor de vârstă presupune o participare egală în suprafață și o succesiune neîntreruptă. Suprafața ocupată de o clasă de vârstă într-o asemenea alcătuire este egală cu suprafață totală a unității de producție, împărțită la numărul claselor de vârstă.

Citește și: Clasele de vârstă

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE