joi, iulie 25, 2024

Câinii de vânătoare


Ca accesoriu de vânătoare, câinele este un ajutor nepreţuit, aceasta pe considerentul că poate pătrunde acolo unde nu pătrunde omul, are viteza de deplasare mult mai mare şi simţurile mai dezvoltate.

După modalităţile de folosire câinii de vânătoare pot fi grupaţi în patru mari categorii:

  • Câini pontatorispecializaţi în căutarea vânatului mic: pointerul, seter, brac german, vijla maghiară.
Câini pontatori
  • Câini scotocitori specializaţi în hăuituire şi găsire vânat de vizuină: pudel pointer, cocăr spaniol, foxterierul, bassetul, airedaleterierul, jagdterierul.
Jagdterrier
  • Câini limieri specializaţi în căutarea vânatului mare: limierul bavarez şi de Hanovra.

Alte accesorii necesare exercitării vânătorii sunt: binoclul, echipamentul de îmbrăcăminte şi încălţăminte, rucsacul de vânătoare, bastonul de vânătoare scăunelul, cuţitul sau briceagul, etc.

Binoclul este un accesoriu deosebit de util datorită faptului că prin mărirea imaginii serveşte vânătorului să identifice cu acurateţe calităţile vânatului identificat. De asemenea, dimineaţa şi seara pe lumină slabă binoclul serveşte la mărire luminozităţii imaginilor. Caracteristicile binoclului se exprimă prin două cifre: prima indică puterea de mărire a imaginii vizate iar a doua diametrul obiectivului, respectiv mărimea fluxului de lumină care intră în aparat. Mărcile de binocluri de calitate sunt: Zeiss, Leitz, Swarovsky, Leica, Optolyt, Steiner, Meopta, etc. Pentru observaţiile de zi se recomandă binoclurile 7×42, 8x 20, 10x 25, 8 x30, 8×40, 10x 25, iar pentru observaţii pe lumină slabă cele de 10×50, 8×56, 10×56, etc.

Tabel binocluri


Citeşte şi Speciile de interes vânătoresc din România.

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE