sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăDendrometrieErori de măsurare a diametrului

Erori de măsurare a diametrului

Printre erorile ce pot fi comise la măsurarea diametrelor se disting erori instrumentale și erori de măsurare.

Luând cazul clupei forestiere, instrumentul cel mai utilizat în practică, eroarea instrumentală sau sistematică frecvent întâlnită rezultă din deviația brațului mobil de la unghiul drept. Erorile de măsurare sunt deseori cauzate de înclinarea clupei, poziționarea incorectă a clupei (înălțimea de măsurare) și variația presiunii brațelor clupei pe triunchi . În toate cazurile arborii măsurați au o secțiune transversală considerată circulară.

Clupa_sec.XVIII

Înclinarea clupei poate fi spre stânga sau spre dreapta în vedere frontală , rigla gradată atingând într-un singur punct nivelul de măsurare. Această înclinare se materializează printr-un unghi între planul brațelor clupei și planul orizontal (mai exact planul perpendicular pe axa verticală a arborelui).

În al doilea caz de înclinare este cel când planul format de cele două brațe ale clupei este înclinat în direcția operatorului, în sus sau în jos, iar rigla gradată este situată într-un plan orizontal la înălțimea la care trebuie să se efectueze măsurarea. Acest tip de eroare se poate observa atunci când se folosesc clupe foarte grele sau cu riglă gradată greu vizibilă (acest ultim caz poate fi evitat dacă profilul riglei este triunghiular, cu făța gradată ușor înclinată spre operator).

Eroarea ce decurge din nerespectarea înălțimii (a niveluilui) de măsurare poate să rezulte din pozitionarea riglei gradate la o altă înălțime pe trunchi decât cea prevăzută sau înclinarea brațelor clupei în sens sus-jos.

Atunci când rigla gradată este pozitionată corect, dar înclinarea planului format de brațe generează o eroare care este în funcție de unghiul de deviație (ceea ce duce practic la măsurarea diametrului d’ în locul lui d) expresia acestei erori de poziționare în înălțime .

În cazul în care cele două erori menționate sunt comuse simultan, ele se însumează. Pentru a evita producerea lor sau pentru a reduce, este indicat să se materializeze, anterior măsurătorii, nivelul de măsurare pe arbore sau să se folosească pentru determinarea acestuia în jalon etalon.

Variația presiunii brațelor clupei pe triunghiul arborelui (presarea cojii în timpul măsurării diametrului cu clupa) constituie o sursa de erori negative de până la 3% pentru determinarea secțiunii transversale. Acest tip de eroare are cauze subiective (atribuie operatorului) sau obiective (rezistența diferită a cojii la arborii de vârste și dimensiuni mari, specie etc.) Utilizarea unor clupe metalice grele poate favoriza producerea erorilor de acest tip.

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE