luni, iunie 17, 2024
AcasăAmenajăriDicționar de termeni silvici (A-G)

Dicționar de termeni silvici (A-G)

 • Administrarea padurilor – totalitatea activitatilor cu caracter tehnic, economic si juridic desfasurate de ocoalele silvice de regim si de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva in scopul asigurarii gestionarii durabile a padurilor, cu respectarea regimului silvic.
 • Amenajament silvic – studiul de baza in gestionarea padurilor, cu continut tehnico-organizatoric, juridic si economic, fundamentat ecologic. In elaborarea amenajamentului silvic este obligatorie parcurgerea urmatoarelor etape:
  a) sedinta de preavizare a temei de proiectare – Conferinta I de amenajare, cu participarea:
  1. sefului de proiect si a expertului CTAP din partea unitatii specializate autorizate;
  2. sefului ocolului silvic care asigura administrarea sau serviciile silvice si, dupa caz, a proprietarului;
  3. administratorului/custodelui ariei naturale protejate, in situatia in care aceasta este constituita partial sau total peste fondul forestier;
  4. reprezentantului structurii judetene sau regionale pentru protectia mediului;
  5. reprezentantului autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura sau, dupa caz, al structurii teritoriale de specialitate a acesteia;
  b) receptia lucrarilor de teren care se realizeaza in ultimul an de aplicare a amenajamentului silvic, premergator anului de organizare a sedintei de preavizare a solutiilor tehnice – Conferintei a II-a de amenajare, cu participarea:
  1. sefului de proiect si a expertului CTAP din partea unitatii specializate autorizate;
  2. sefului ocolului silvic care asigura administrarea sau serviciile silvice si, dupa caz, a proprietarului;
  3. reprezentantului autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura sau, dupa caz, al structurii teritoriale de specialitate a acesteia;
  c) sedinta de preavizare a solutiilor tehnice – Conferinta a II-a de amenajare se organizeaza in anul urmator anului in care se realizeaza receptia lucrarilor de teren, cu participarea:
  1. sefului de proiect si a expertului CTAP din partea unitatii specializate autorizate;
  2. sefului ocolului silvic care asigura administrarea sau serviciile silvice si, dupa caz, a proprietarului;
  3. administratorului/custodelui ariei naturale protejate, in situatia in care aceasta este constituita partial sau total peste fondul forestier;
  4. reprezentantului structurii judetene sau regionale pentru protectia mediului;
  5. reprezentantului autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura sau, dupa caz, al structurii teritoriale de specialitate a acesteia;
  d) analiza si avizarea in Comisia tehnica de avizare pentru silvicultura din cadrul autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.
  Pana la aprobarea amenajamentului silvic, elaborat in conditiile prezentei legi, se aplica prevederile sedintei de preavizare a solutiilor tehnice. Neavizarea amenajamentului silvic in Comisia de avizare pentru silvicultura in acelasi an in care se organizeaza sedinta de preavizare a solutiilor tehnice determina suspendarea aplicarii prevederilor amenajamentului silvic pana la data la care acesta este avizat. Este obligatorie verificarea modului de aplicare a prevederilor amenajamentelor silvice cel  putin o data la jumatatea perioadei de valabilitate a acestora, conform metodologiei aprobate prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.
 • Amenajarea padurilor – ansamblul de preocupari si masuri menite sa asigure aducerea si pastrarea padurilor in stare corespunzatoare din punctul de vedere al functiilor ecologice, economice si sociale pe care acestea le indeplinesc si este activitate de dezvoltare tehnologica. Amenajarile necesare pentru realizarea padurilor-parc. Amenajarile permise in padurile-parc sunt:
  a) alei realizate din materiale ecologice, cu latimea de maximum 2 m sau piste pentru biciclete;
  b) banci;
  c) iluminat;
  d) puncte de informare;
  e) toalete ecologice;
  f) constructii provizorii din lemn cu suprafata construita de maximum 15 m2.
  In padurile-parc se pot realiza impaduriri cu specii care nu sunt din tipul natural fundamental in locul arborilor extrasi. Padurile-parc se vor constitui la solicitarea proprietarului/administratorului, in baza unor studii de specialitate, cu avizul Comisiei tehnice de avizare pentru silvicultura.
 • Arboret – portiunea omogena de teren forestier, atat din punctul de vedere al fitocenozei de arbori, cat si al conditiilor stationale, in care se aplica aceeasi lucrare silviculturala.
 • Arboretum – suprafata de teren pe care este cultivata, in scop stiintific sau educational, o colectie de arbori si arbusti.
 • Beneficiari directi ai serviciilor ecosistemelor forestiere – persoanele care beneficiaza nemijlocit de efectele de protectie pe care le genereaza ecosistemele forestiere.
 • Beneficiari indirecti ai serviciilor ecosistemelor forestiere – persoanele care beneficiaza in mod indirect de efectele de protectie pe care le genereaza ecosistemele forestiere, prin intreruperea unui beneficiar direct.
 • Circulatia materialelor lemnoase – actiunea de transport al materialelor lemnoase intre doua locatii, folosindu-se in acest scop orice mijloc de transport, si/sau transmiterea proprietatii asupra materialelor lemnoase.
 • Compozitie-tel – combinatia de specii urmarita a se realiza de un arboret care imbina in mod optim, atat prin proportie, cat si prin gruparea lor, exigentele biologice cu obiectivele multiple, socialeconomice ori ecologice.
 • Consistenta – gradul de spatiere a arborilor in cadrul arboretului. Consistenta se exprima prin urmatorii indici:
  a) indicele de desime;
  b) indicele de densitate;
  c) indicele de inchidere a coronamentului;
  d) indicele de acoperire.
 • Control de fond – totalitatea actiunilor efectuate in fondul forestier, in conditiile legii, de catre personalul silvic care asigura administrarea padurilor sau controlul regimului silvic, in scopul:
  a) verificarii starii limitelor si bornelor amenajistice;
  b) verificarii suprafetei de padure in scopul identificarii, inventarierii si evaluarii valorice a arborilor taiati in delict, a semintisurilor utilizabile distruse sau vatamate, a oricaror altor pagube aduse padurii, precum si stabilirii cauzelor care le-au produs;
  c) verificarii oportunitatii si calitatii lucrarilor silvice executate;
  d) identificarii lucrarilor silvice necesare;
  e) verificarii starii bunurilor mobile si imobile aferente padurii respective;
  f) inventarierii stocurilor de produse ale padurii existente pe suprafata acesteia;
  g) stabilirii pagubelor si/sau daunelor aduse padurii, precum si propuneri de recuperare a acestora.
  Controlul de fond devine titlu executoriu, dupa comunicare si necontestarea acestuia in termen de 15 zile.
 • Defrisare – actiunea de inlaturare completa a vegetatiei forestiere, fara a fi urmata de
  regenerarea acesteia, cu schimbarea folosintei si/sau a destinatiei terenului.
 • Detinator – proprietarul, administratorul, prestatorul de servicii silvice, transportatorul, depozitarul, custodele, precum si orice alta persoana fizica sau juridica in temeiul unui titlu legal de fond forestier sau de materiale lemnoase.
 • Dispozitiv special de marcat – ciocanele silvice de marcat, instrumentele folosite de personalul silvic pentru marcarea arborilor, a cioatelor si a materialului lemnos.
 • Ecosistem forestier – unitatea functionala a biosferei, constituita din biocenoza, in care rolul predominant il au populatia de arbori si statiunea in care se afla aceasta.
 • Exploatare forestiera – procesul de productie prin care se extrage din paduri lemnul brut in conditiile prevazute de regimul silvic.
 • Gestionarea durabila a padurilor – administrarea si utilizarea padurilor astfel incat sa isi mentina si sa isi amelioreze biodiversitatea, productivitatea, capacitatea de regenerare, vitalitatea, sanatatea, in asa fel incat sa asigure, in prezent si in viitor, capacitatea de a exercita functiile multiple ecologice, economice si sociale permanente la nivel local, regional, national si global fara a crea prejudicii altor ecosisteme
 • CITIȚI ȘI:
  DICȚIONAR DE TERMENI SILVICI (M-P) 
 • CURSURILE SILVANEWS. DICȚIONAR FORESTIER

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE